Ziua Mondială a Cartii si a Dreptului de Autor, instituita in 1996 la initiativa UNESCO, marcheaza moartea, la 23 aprilie 1616, a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes si Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniola.
De asemenea, 23 aprilie marcheaza si nasterea multor oameni care au slujit penita, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

Initiativa instituirii acestei zile apartine Spaniei, unde anual, la 23 aprilie, are loc Festivalul Trandafirilor, manifestare dedicată Sfantului Gheorghe (Santo Jordi) si comemorarii scriitorilor Miguel de Cervantes si William Shakespeare. La Diada de Sant Jordi coincide cu comemorarea Sfantului George, care este ocrotitorul Barcelonei.
Inca din Evul Mediu, in aceasta zi fetele si femeile primesc flori, iar bărbatii carti.
Din 1964, 23 aprilie a devenit Ziua Cartii pentru toate tarile in care se vorbea spaniola si portugheza.

Iar din 1996, in aceasta zi, in aproape toate tarile lumii sunt organizate expozitii de carte, lecturi publice si o serie de manifestari menite ss incurajeze si sa popularizeze lectura, o activitate supusa unor provocari, in conditiile dezvoltarii rapide ale televiziunii, internetului, jocurilor electronice si a altor mijloace moderne de informare si de divertisment.

In 2001, Madrid a fost primul oras desemnat capitala mondiala a cartii. Anul acesta, capitala thailandeza Bangkok este orasul desemnat de UNESCO drept capitala mondiala a carţii, in scopul promovarii unui program national de popularizare a lecturii in randul tinerilor si persoanelor defavorizate.
Cu aceasta ocazie, la sediul Institutul Cervantes din Bucuresti vor avea loc numeroase activitati culturale, avand in vedere ca in Romania pe 23 aprilie este marcată Ziua Bibliotecarului, relateaza AGERPRES