Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă României un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în perioada 2014 – 2020, a anunțat, joi, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Contractul de finanțare a fost semnat joi, la Luxemburg, de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Cristian Popa.

“Contractul de finanțare semnat este dovada bunei colaborări dintre România și BEI și a sprijinului permanent acordat de bancă pentru creșterea absorbției fondurilor europene și îndeplinirea condițiilor asumate de țara noastră prin aderarea la UE. Acordăm o mare atenție mediului înconjurător și, prin acest împrumut, vom acoperi parțial contribuția bugetului de stat la proiecte în domeniul apei și apei uzate, a managementului deșeurilor, a protejării și conservării biodiversității, refacerea ecosistemelor degradate și adaptarea la schimbările climatice”, a declarat Anca Dragu.

Potrivit vicepreședintelui BEI, Cristian Popa, prin împrumutul BEI, vor fi cofinanțate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, contribuind, astfel, la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de Uniunea Europeană.

euro

Finanțarea BEI se acordă sub forma unui Program de Împrumut Structural. Pe lângă proiectele de infrastructură la scară largă, împrumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finanțarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finanțare directă din partea BEI.

Acest împrumut este o continuare a sprijinului Băncii UE pentru investițiile strategice prioritare în cadrul programelor operaționale ale Uniunii Europene în România, urmând împrumutului de cofinanțare de un miliard de euro, din cadrul Strategiei Naționale de Referință, pentru proiecte de transport și de mediu precum și celui de 300 de milioane euro destinat Programului Național de Dezvoltare Rurală, prevăzute în perioada de programare 2007-2013.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistență tehnică de către BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectând proiectele care vor fi implementate în cadrul acestui împrumut, garantând calitatea respectivelor proiecte.