“Buna dimineata, Bucuresti!” – o publicatie lunara gratuita, editata in timpul liber mi-a fost inmanata intr-o dimineata la metrou. Tipul mi-a urat “Buna dimineata” si mi-a dat ziarul subtire si “cald” ( mirosea senzational a nou).

Exact pe prima pagina scria “Pe aripile vantului de primavara” langa o imagine a unei fete pe bicicleta. Deschid la pagina indicata si dau peste un articol dedicat biciclistilor – ” 10 sfaturi pentru un biciclisti incepator in oras”.

Mie mi-a placut si in cele ce urmeaza va voi prezenta cele 10 sfaturi pe care ni le dau cei de la ” Buna dimineata, Bucuresti!”.

1. Bicicleta trebuie sa fie dotata cu echipamentul necesar

Este necesar sa-ti cunosti bicicleta si sa ai girja ea dotand-o cu echipamentul necesar – far, stop, sonerie, claxon, elemente reflectorizante si pentru tine casca de protectie, ochelari de protectie si manusile de ciclism. Daca nu ai mai mers de mult pe bicicleta si vrei sa te avanti in trafic, este indicat sa inveti sa mergi pe bicicleta din nou. Exerseaza intai in parc sau cateva ture pe langa bloc.

2. Legislatia si codul rutier

Ciclistul de oras trebuie sa aiba cunostinte minime de legislatie si codul rutier, fiind obligat sa respecte regulile de circulatie. Este indicat “rasfoirea” Codului Rutier. Ca biciclisit trebuie sa respecti culoarea semaforului, sa opresti la trecerile de pietoni, sa acorzi prioritate, sa folosesti pistele pentru biciclisti ( acolo unde se poate merge pe ele).  Nu ai voie sa circuli pe sens interzis si sa mergi in sens invers pe strazile cu sens unic.

3. Revizia tehnica a bicicletei

Daca te vrei in siguranta este important sa-ti ingijesti bicicleta, sa-i faci revizia tehnica acasa sau la atelierele specializate. O bicicleta sigura are trebuie umflate corespunzator, franele mentinute in stare perfecta de functionare.

4. Solutii anti-furt

Ai grija unde lasi bicicleta, fereste-te de locurile fara supraveghere permanenta chiar daca o legi cu anti-furt sau U-lock. Daca bicicleta iti este furata declara furtul la Politie. Pastreaza factura ca dovada a achizitionarii bicicletei.

5.  Circula corect, defensiv si atent

In trafic circula pe partea corespunzatoare a strazii, semnalizeaza din timp cu mana cand vrei sa virezi. La stop e bine sa ajungi in fata astfel incat soferii sa te poata vedea. Mergi aproape de bordura insa pastreaza o distanta de siguranta cand sunt masini parcate pe partea dreapta a carosabilului.

6.  Intersectiile nu sunt o problema

Trecerea printr-o intersectie nu ar trebui sa ridice probleme daca vrei sa mergi drept inainte sau sa virezi dreapta, problema poate fi manevra de virare la stanga.

Daca nu esti inca pregatit sa efectuezi curba la stanga alaturi de masini, este indicat sa traversezi pe la trecerea de pietoni la culoare verde.

7. Atentie la liniile de tramvai, gropi si canale

Ai grija la roti sa nu se inscrie in santul liniei de tramvai, pentru ca e posibil sa pierzi controlul ghidonului. Incearca sa nu mergi tangent cu liniile de tramvai, santuri inguste, denivelari liniare, cabluri. Indicat este sa mergi perpendicular cu roata peste obstacole.

8. Cu bicicleta pe timp de iarna si ploaie

Daca afara a plouat sau ploua, mergi cu viteza redusa astfel incat franarea sa fie sigura. Iarna cand strazile nu sunt acoperite de zapada poti mergi cu bicicleta fiind atent la zonele alunecoase. Pentru astfel de vreme sunt necesare cauciucurile mai groase si cu crampoane.

Pe gheata si pe polei nu este indicat sa mergi cu bicicleta!

9. Prietenii nostri – caini

Nu te speria daca esti latrat de un caine sau mai multi. Incearca sa le vorbesti frumos si incet fara a-i incita si fara gesturi violente. Daca latratul insista, da-te jos de pe bicicleta, pune-o intre tine si caini si mergi incet, ei nu te latra pe tine ci rotile bicicletei.

10. Spune “NU” alcoolului cand mergi pe bicicleta

Accidentele se intampla destul de des in trafic asa ca nu consuma alcool cand mergi cu bicicleta. In acest va fi greu sa se dea vina pe tine in cazaul unui accident.

Respectand cele de mai sus, teama de a pedala in trafic se va transfoma intr-o bucurie.

Sursa:  ziarul “Buna dimineata, Bucuresti!”