Cea de a saptea editie a Fesivalului International de Film NexT debuteaza, miercuri, la Cinema Studio. Pana pe 14 aprilie cinefilii vor putea urmari o selectie a celor mai bune scurt si mediu metraje realizate in ultimii doi ani in cinematografia romaneasca si internationala.

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Studio, de la ora 19,00, si va fi urmata de primul calup de filme din Competitia NexT 2013. In competitie vor intra 23 de filme provenind din 16 tari, alese din peste 1.200 de inscrieri.

Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, si co-selectionera sa, Irina Trocan, spun despre competitie ca “este una ce mentine echilibrul intre estetici populare si estetici inovatoare, intre filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internationale (dar prezentate in premiera in Romania) si filme care abia incep sa fie descoperite, relateaza Agerpres.

Filmele alese in competitie se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun film, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie, Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora (toate oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc (oferit de ShortsTV şi Abis Studio), Premiul publicului pentru film strain (oferit de Sony) si Premiul publicului pentru film romanesc (oferit de Cocor Media Channel).

Juriul este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michele Driguez (Franţa, Festival du Film Mediterraneen), Herve Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) si Radu Jude (Romania, regizor de film).

Agenda NexT va cuprinde programul de competitie si sectiunile deja traditionale ale festivalului: Semaine internationale de la critique (sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes), Short Matters! (scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film in anul precedent), Oscars Night (scurtmetrajele de fictiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film in anul in curs), Festival Friends / Prietenii Festivalului (program prezentat de HBO), NexT Generation si Cristi & Otto (programul dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu si sound-designer-ul Andrei Toncu).

Nu va lipsi nici programul NexT Kids, cu o selectie de filme si activitati dedicate celor mici

 Agenda Festivalului de Film NexT include şi o serie de seminarii pe teme de regie de film si sound design, carora li se adauga seminarii de marketing, post-productie, imagine, o prezentare a strategiilor de promovare a compozitiei muzicale pentru film, implementate de Festivalul de Film de la Aubagne, o prezentare a noilor perspective de finantare ale Programului Media si o prezentare a drumului catre Oscaruri al scurtmetrajelor.
Proiectiile si seminariile NexT vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria si Cafe Verona Carturesti.

In acest an, NexT va ajunge simultan si in trei orase din tara, Iasi, Cluj si Brasov, unde va prezenta proiectii cu programul de suflet al Festivalului – Cristi & Otto. Filmele realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu, in memoria carora a luat nastere Festivalul de Film NexT. Acestea pot fi vazute pe 10, 11 si 12 aprilie la Brasov, iar in Cluj si Iasi, pe 10 aprilie.