Hillary Clinton li s-a prezentat duminică americanilor drept candidata cel mai bine “înarmată” pentru a-i succede lui Barack Obama, într-o dezbatere televizată în care a fost nevoită să respingă multiple atacuri lansate de către un Bernie Sanders de stânga combativ, scrie AFP în pagina electronică.

A fost pentru ultima dată când candidaţii democraţi s-au întânit pe aceeaşi scenă, înainte să înceapă alegerile primare – pe 1 februarie în Iowa, iar apoi pe 9 februarie în New Hampshire. Dezbaterea s-a produs în contextul în care Bernie Sanders, senator din Vermont, a ajuns-o din urmă pe fosta Primă Doamnă în ambele state, potrivit sondajelor publicate în ultima săptămână. Totuşi, Clinton îşi păstrează avantajul la nivel naţional.

foto: AP Photo/Elise Amendola

foto: AP Photo/Elise Amendola

Ascensiunea lui Bernie Sanders a surprins tabăra lui Clinton, după o toamnă care i-a fost foarte favorabilă, şi a pus capăt relativei amabilităţi dintre cei doi candidaţi.

Strategia lui Hillary Clinton constă în a se prezenta drept candidatul cel mai capabil să gestioneze o ţară polarizată. În linii mari, ea îl plasează pe Bernie Sanders în rândul idealiştilor neofiţi, într-un context în care republicanii sunt deosebit de agresivi şi hotărâţi să anuleze câştigurile mandatelor lui Obama în domeniul sănătăţii, imigraţiei, mediului şi dreptului la avort.

“Avem nevoie de un preşedinte care să ştie să îndeplinească toate aspectele postului. Eu înţeleg că este cel mai dificil post din lume şi sunt pregătită să mă angajez”, a declarat Hillary Clinton.

sursa: mediafax.ro