Violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Eduard Kunz vor sustine, joi,  un recital extraordinar in Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR).

Evenimentul, intitulat “From Russia with Love…”, propune un dialog inedit intre muzica si pictura, inspirat de expozitia “Intre Est si Vest. Pictura rusa din patrimoniul MNAR, secolele XVI-XX”

 Programul cuprinde lucrari de Stravinski, Şostakovici, Prokofiev si Ceaikovski si este insotit de proiectii video ale unor picturi create de artisti precum Konstantin Ivanovici Gorbatov, Filip Andreevici Maliavin, Ilia Efimovici Repin sau Franz Alexeevici Roubaud.

Imaginile cu peisaje, portrete sau scene rustice selectate de cei doi muzicieni sunt asociate cu opere ale unor celebri compozitori rusi.

Expozitia “Intre Est si Vest. Pictura rusa din patrimoniul MNAR”, deschisa in salile Kretzulescu ale MNAR, prezinta, pentru prima data dupa mai bine de 20 de ani, o selectie de 59 de lucrari de arta rusa (31 de icoane si 28 de picturi) din colectiile Sectiei de Arta Europeana si Decorativa a muzeului, creaţii semnificative pentru intervalul chronologic dintre secolele XVI-XX.

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai apreciati violonisti romani al momentului. Dupa o cariera presarata cu succese in sali celebre din Europa si din lume, sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, artistul a revenit in Romania, unde s-a implicat in organizarea unor turnee nationale de muzica clasica realizate, exclusiv, din fonduri private.

 Turneul National Stradivarius este unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate proiecte ale sale, datorita deciziei violonistului de a prezenta o serie de spectacole sincretice care vin in completarea celor mai dificile partituri scrise pentru vioara solo, precum cele 24 de Capricii de Paganini sau cele Sase Sonate de Eugene Ysaye.

Eduard Kunz a fost inclus de prestigioasa publicatie BBC Music Magazine in topul celor mai buni “10 pianisti de maine”. relateaza Agerpres