Toata lumea cunoaste faptul ca lactatele sunt cele care ne asigura aportul optim de calciu. Ceea ce este adevarat. Dar, pentru cei care nu prefera aceste alimente, cercetatorii au vesti bune: acest mineral important pentru sanatatea noastra se regaseste si in surse vegetale. Si se pare ca aceasta forma de calciu se absoarbe mult mai repede in organism decat cel din lactate.

Iata cateva alimente, prezentate de celebrul Dr. Oz, care asigura aportul optim de calciu:

Semintele de susan

Se pare ca 25 de grame de seminte de susan contin 1000 de miligrame de calciu. Pe langa calciu, acestea sunt o sursa importanta de proteine, fier, magneziu, cupru, zinc, potasiu, vitamina A, E şi complexul de vitamine B.

Semintele de canepa

Acestea au un continut ridicat de proteine, acizi graşi omega 3 si omega 6, in raportul ideal, calciu, magneziu, fibre, fier, fosfor, sodiu şi vitamina E.

Legumele cu frunze de culoarea verde inchis

Aici se incadreaza patrunjelul, spanacul, busuiocul, rucola, algele, broccoli, urzicile, cimbrul şi mărarul. Si acestea au un continut ridicat de calciu.

Sardinele

Sardinele proaspete preparate  la cuptor sau pe gratar, precum si cele conservate in ulei au o cantitate mare de calciu. Este indicat sa se consume o conserva pe saptamana.

Soia

Laptele de soia contine la fel de mult calciu precum cel de vaca.

Alte surse importante de calciu sunt semintele de dovleac, migdalele, portocalele, morcovii, semintele de floarea-soarelui, alunele, branza tofu, orezul brun.

Calciul este foarte important pentru oase, cartilaje, dinti, tendoane si tesutul conjunctiv. De asemenea, este essential pentru coagularea sangelui.