…reîntoarcerea la natură, reîntoarcerea la viață. Anton Duma, o poveste, un om de poveste. 58.000 de kilometri este o cifră interesantă iar cele 35 de țări fac totul și mai interesant, dar abia acum începe.

anton_duma

Acești mulți kilometri și aceste țări au și un numitor comun, bicicleta. Ne-am adunat la o „cană de povești” alături de Anton, Centrul Seeds for Happiness ne-a fost gazdă. Am sorbit fiecare cuvințel cu poftă și am retrăit alături de el experiențele unice petrecute pe bicicletă în turul Europei din care s-a întors de curând.

Anton Duma

Anton Duma

anton_duma

Trăiri, vise, momente pe care cei mai mulți dintre noi nici măcar nu și le-au imaginat. Anton le-a trăit. Le-a trăit pe bicicletă sau atunci când aștepta să primească un semn că poate să urce în șa și să meragă mai departe către ce avea să îl aștepte, mereu ceva nou, ceva unic. Ne povestește totul cu o ușurință rar întâlnită, se poate citi în privirea sa că revede locurile pe unde a călătorit. Toate au rămas acolo, întipărite în minte pentru totdeauna.

A trăit pentru un vis care a devenit realitate.

La patru ani mă jucam cu degetul pe hartă și trasam, așa, niște linii. I-am spus tatălui meu că eu o să merg pe aici odată, o să mă plimb și am să vad lucrurile astea.

Eu am eliberat copilul din mine.

Anton Duma

Anton este un model pentru fiecare dintre noi, un model de voință, curaj și libertate. După ce stai și asculți poveștile despre renii din Norvegia, despre țânțarii enervanți din Suedia (da în Suedia sunt țânțari, mulți țânțari) îți dai seama că cele mai frumoase lucruri se nasc din lucruri simple și libere. Pedalează de când se știe. La 14 ani a primit prima bicicletă, probabil tot de atunci a început să își facă și planul pentru aceste călătorii ale sale iar la un moment dat a avut și curajul să pornească.

Dacă stăteam să mă tot gândesc la cum să fac, la un proiect anume la un traseu exact, la ce îmi trebuie la mine, păi și acum eram în același stadiu. Mă gândeam, nu mai eram aici cu voi să vă povestesc toate astea.

Modul în care acest, veșnic, călător vede totul este unul deosebit. Mi-am dat seama că totul preț de câteva ceasuri, devine mult mai simplu mult mai exact. Chiar dacă pare ciudat dar simplitatea este prezentă chiar și în cele mai complicate lucuri.

Vinul de Botoșani este cel mai bun atunci când îl bei la Oslo.

De unde și până unde treaba asta? Anton ne-a dezvăluit un moment să spunem haios, din călătoria sa. Era undeva aproape de Oslo și ploua de câteva zile, nu avea chef de nimic. Și-a adus aminte că mai are puțin vin într-o sticluță, un vin bun de Botoșani primit de la o foarte bună prietenă. Cu siguranță a fost cel mai bun vin din lume.

Vinul de Botoșani nu este singura poveste ajunsă în lume. România a ajuns peste tot în Europa datorită bicicletei lui Anton. Steagul nostru a fost purtat în cele 35 de țări și tot timpul în cei 58.000 de kilometri.

Fiecare țară mi-a oferit ceva, mereu am primit și am oferit. Peste tot am spus povestea României. Noi suntem foarte primitori. Norvegia, spre exemplu, este o țară frumoasă dar oamenii sunt închiși.

„Călătorului îi stă bine cu drumul”, spune un vechi proverb, iar Anton Duma nu este prea statornic din fire. Următoarea expediție va avea ca destinație un alt continent. Asia sau Africa nu s-a hotărât încă unde îl va purta bicicleta.

Toată lumea l-a întrebat dacă urmează India, ne-a liniștit pe toți spunându-ne că este posibil orice, nu ai de unde să știi așa dinainte ce este mai bine, vom vedea.

Așteptăm următoarea călătorie, așteptăm încă o poveste marca Anton Duma.

 

sursa: biketime.ro