Pelicula spaniola “Blancanieves”, cu regia si scenariul semnate de Pablo Berger, a castigat duminica Marele Premiu al celei de-a noua ediţii a Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) 2013, ]n cadrul Galei de inchidere care a avut loc la Cinema Studio.
Filmul este o reinterpretare a clasicului basm Alba ca Zapada cu actiunea plasata in lumea toreadorilor din Sevilla anilor ’20. Filmat in alb-negru si fara dialoguri, filmul lui Pablo Berger continua cumva experimentul “The Artist”, dar alege sa omagieze cinema-ul european de inceput de secol XX, cu accent pe expresionismul german.
Premiul a fost inmanat de criticul de film Dan Fainaru, presedintele juriului, directorului Institutului Cervantes in Romania, Juan Carlos Vidal.
“Sunt convins ca o sa se bucure (n.r. – Pablo Berger) cand o sa se auda ca a primit acest premiu care cu siguranta o sa-l ajute in cariera. Acest film reprezinta un omagiu adus noii generatii de cineasti spanioli. (…) Absolut intamplator am vazut filmul cand eram in Spania si mi se pare un film modern in felul in care se apropie de subiectele Spaniei moderne”, a spus Juan Carlos Vidal.

Premiul pentru cea mai buna regie a revenit regizorului Amir Manor pentru filmul israelian “Epilog”. Pelicula prezinta un cuplu in varsta care nu se poate adapta Israelului modern si schimbarilor sociale.
Alice Lowe si Steve Oram au primit premiul pentru “Cel mai bun scenario” pentru filmul “Sightseers” in regia lui Ben Wheatley.
Filmul american “Wrong” cu regia si scenariul semnate de Quentin Dupieux a fost declarat castigatorul “Premiului criticii”. Potrivit motivatiei juriului, “Wrong” este un film “care nu poate fi incadrat in niciun gen”. “Este un film foarte proaspat si vine din partea unui om care nu face film formal”, relateaza Agerpres.
Juriul a fost compus din Grazia Volpi, producatoarea filmului “Cezare deve morire”, Horia Laptes, director de imagine, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar si de Scurtmetraj de la Belgrad, Andre Ceuterick, directorul Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons, si reputatul critic de film Dan Fainaru, colaborator permanent la Screen International. Juriul criticii i-a avut in componenta pe Anca Gradinariu, Florin Barbu si Laurenţiu Damian.

In cadrul Galei de inchidere a celei de-a noua editii a B-EST IFF au fost acordate si doua Premii de Excelenta, regizoarei Elisabeta Bostan si regizorului israelian Amos Gitai.
Seara s-a incheiat cu proiectia filmului “Cesare deve morire” in regia veteranilor Paolo & Vittorio Tavini, film laureat cu Ursul de Aur la editia din 2012 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.