Începând cu 23 iunie, ARCUB celebrează 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși printr-o expoziție inedită, realizată de Erwin Kessler și de Doina Lemny. Expoziția prezintă obiecte care au aparținut sau au fost create de sculptorul român, aflate în colecția familiei Emilian Radu.

Ineditul expoziției Constantin Brâncuși: omul și lucrurile constă în prezentarea unei colecții ce reunește o serie de fotografii originale ale sculptorului, un corpus de corespondență olografă cu prietena sa Florence Meyer, piese autentice din garderoba lui Constantin Brâncuși (pantaloni, veste, sacouri, impermeabil, valize) și obiecte de uz casnic (andrele, cădelniță).

constantin_brancusi

Alături de aceste piese, colecția cuprinde desenul lui Brâncuși Pupăza cu moț, conceput ca ilustrație a volumului Plante și animale. Terase, publicat de poetul Ilarie Voronca la Paris în 1929. În expoziție va fi prezentat și un portret al lui Brâncuși de Marcel Iancu, realizat de acesta probabil cu ocazia unui interviu pe care i l-a luat în anul 1925 pentru revista Contimporanul.

Pentru a completa tabloul relațiilor lui Brâncuși cu compatrioții săi avangardiști, expoziția va prezenta și o scrisoare autografă a lui Tristan Tzara, în care acesta își afirmă cu entuziasm aprecierea pentru Brâncuși, dar și înțelegerea sa pentru exigența deosebită a artistului față de orice publicare sau reproducere a operei sale.

Vernisaj: 23 iunie, ora 19:00

Perioadă de vizitare:

23 iunie – 11 septembrie 2016
luni-duminică, 14:00-22:00, ARCUB (Str. Lipscani 84 – 90)
Acces gratuit.