„Cumințenia pământului”, opera sculptorului Constantin Brâncuși, rămâne statului român, după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro.

Cum facebook-ul este răpândacul  pentru cei mai mulți dintre politicieni, aseara, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu anunța pe pagina sa de facebook:

„Proprietarii ‘Cumințeniei Pământului’, lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională”

Detaliile campaniei de subscripție vor fi anunțate în perioada următoare, precizează ministrul Culturii, pe reţeaua de socializare.

În timpul procesului de revendicare, “Cuminţenia Pământului” a fost evaluată la 15 milioane de euro chiar de către experţi ai statului. După retrocedare, proprietarii au anunţat că ar vinde lucrarea cu 20 de milioane de euro, dar luni au scăzut preţul.

brancusi_cumintenia_pamantului

Capodopera lui Brâncuşi  este clasată în tezaur şi nu poate fi scoasă din ţară în regim de export definitiv. A suferit şi un accident, când era în grija statului –   i-au fost retezate puţin picioarele, la restaurare. O intervenţie care nu alterează, însă, unicitatea capodoperei.

Lucrările lui Constantin Brâncuşi au bătut trei recorduri la marile licitaţii de artă din lume. În 2009, la Paris, „Madame LR” s-a vândut cu peste 29 de milioane de euro, „Pasăre în spaţiu” pentru 27,5 milioane de dolari, în New York, iar „Une Muse” a fost adjudecată pentru 12,4 milioane de dolari, tot la New York, în 2012.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romascu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut direct lucrarea acestuia și în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv „Cumințenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani la Muzeul Național de Arta a României.

Gheorghe Romascu a cumpărat „Cumințenia Pământului” de la Brancuși în 1911. „Există și o scrisoare originală creată de mâna și creierul lui Brancuși care se adresează în România unor organizatori de expoziție cu precizarea clară că ar dori ca la ieșirea din expoziție lucrarea să îi fie daăa inginerului Romascu. („Cumintenia Pamantului”) a participat în 1912 la o expoziție care a cam socat, pentru ca ieșea din standarde”, declara pentru Agerpres reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sangeorzan.

În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Arta al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moștenitorilor lui Romascu.