Vineri,12 aprilie, in Sala de concerte Capitol a Filarmonicii Banatul, isi va avea deschiderea cea de a 38 a editie a Festivalului International Timisoara Muzicala. Concertul inaugural il va avea la pupitru pe maestrul Radu Popa, iar ca solist invitat pe flautistul german Rolf Bissinger.

In cadrul programului, melomanii vor putea audia fragmente din Suita Spartacus de A. Haciaturian, Concertul pentru flaut si orchestra op. 283 de C. Reinecke si Simfonia in re minor de C. Frank.

Editia din acest an va debuta cu o expozitie foto-document referitoare la viaţa si activitatea familiei Braun, devenita un brand al industriei de instrumente muzicale, prin care se va restitui publicului un fragment semnificativ din istoria culturala a Timisoarei. Invitatul special al serii va fi Anton Johannes Braun, cel mai de seama constructor de flaute din intreaga lume.

Festivalul, organizat de Filarmonica Banatul, se va desfasura in perioada 12 aprilie – 24 mai 2013 si va adduce pe scena muzica celor mai cunoscuti clasici ai genului precum Smetana, Haydn şi Dvorak la Liszt, Ligeti, Bach, Ceaikoscki, Wagner, Verdi, Strauss, Mozart, Saint-Seans, Schumann.

Festivalul va cuprinde si concerte in aer liber, cel mai probabil pe Bega, dedicate Zilei Europei.

Prima editie a Festivalului Timisoara Muzicala a avut loc la initiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc, dirijor si director al Operei Romane din Timisoara, si Ion Romanu, dirijor si director al Filarmonicii Banatul din Timisoara, in stagiunea 1968-1969.

Festivalul a devenit anual dupa cea de a 6 a editie, iar din 1983 a capatat un character international, pastrat pana azi.