Polinezia Franceză cuprinde un stat pe cât de mic pe atât de frumos, Tahiti. Micuța insulă are un campionat de fotbal aparte, unul în care fiecare echipă câștigă ceva, chiar dacă este învinsă. 

Un sistem de punctaj destul de ciudat le aduce echipelor din campionatul național de fotbal din Tahiti, 4 puncte pentru victorie, două puncte pentru egal și un punct în cazul unei înfrângeri.

Happy football

Este practic, similar sistemului de punctaj folosit la noi sau la nivel mondial, doar că președintele Federației de Fotbal din Tahiti spune de ce folosesc acest sistem de punctaj:

Cu acest sistem, chiar dacă o echipă pierde toate meciurile, nu va avea zero puncte la final. Nu vreau să fie nimeni trist. Fotbalul este în primul rând bucurie.

Campionatul în Tahiti este format din 6 echipe, iar în ultimul sezon campioană a ieşit AS Dragon, cu 7 victorii, un egal şi două înfrângeri, adică 32 de puncte. La polul opus s-a aflat Temanava care, deşi n-a câştigat niciun meci, a strâns totuşi 12 puncte din cele două rezultate de egalitate şi 8 eşecuri.

Sistemul este aprobat de FIFA, fiind unic în lume. Chiar dacă este un sistem „ciudat” de punctaj, benificiile sunt foarte mari, după cum povestește în continuare Charles Ariiotima, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Tahiti:

Din momentul în care am adoptat această regulă, meciurile au câştigat mai multă intensitate. Acest lucru îmbunătăţeşte lotul nostru naţional şi, de asemenea, aria de selecţie.

Fotbalul a crescut considerabil în Tahiti, din cei 180.000 de locuitori15.172 dintre ei sunt legitimați la un club de fotbal. Fericirea învingătorilor dar și a învinșilor este, se pare, foarte importantă, dacă aproape 10% din populația țării face mișcare datorită unui sistem de punctaj „fericit”…