Producătorul Ceh de mașini pentru persoanele aflate în scaun cu rotile, Elbee, a lansat o mașină creeată special pentru a face mai ușoară folosirea unei mașini de către cei aflați într-un scaun cu rotile.

CZ.1.03/4.1.00/11.00214, Výroba vozidla pro tìlesnì postižené, ZLKL  Loštice

Șoferii se urcă în mașină fără niciun ajutor, suplimentar, doar folosind telecomanda de pe cheie, ușa frontală a mașinii se deschide după care iese o rampă. Ceea ce face ca persoanele cu handicap să nu mai fie nevoite să se așeze din scaunul cu rotile în scaunul mașinii. După „îmbarcare”, scaunul cu rotile este asigurat și ancorat în interiorul mașinii.

Mașina celor de la Elbee nu are o lungime foarte mare, fiind asemănătoare unui Smart, motiv pentru care poate fi parcată foarte ușor aproape de trotuar.

Elbee-Car2

A durat trei ani finalizarea acestui proiect incluzând toate elementele de securitate. Ultimul a a fost cel în care am efectuat ultimile modificări pentru a satiface toate cerințele persoanelor aflate într-un scaun cu rotile.” a declarat Ladislav Brazdil, managerul proiectului celor de la Elbee.

Având o greutate de aproximativ 400 de kilograme, Elbee poate transporta câteva bagaje și poate ajunge la o viteză maximă de 80 de km/h. Prețul unei astel de mașini ajunge la 15.000 de euro. 

sursa: euronews.com