Primul muzeu dedicat legendarei trupe de muzica disco ABBA s-a deschis, marti, la Stockholm, fiind conceput ca un centru interactiv menit sa-i distreze pe admiratorii faimoasei trupe.

‘Muzeul ABBA’ este o calatorie in lumea grupului format de Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid (Frida) Lyngstad, Agnetha Faltskog si Benny Andersson, care au continuat sa ramana uniti tip de un deceniu (1972-1982) si sa fie un fenomen comercial, cu peste 380 de milioane de albume vandute”, scrie EFE

‘Sunt atat de emotionat, cred ca este atat de fantastic sa putem vedea istoria ABBA. Aveam opt ani cand au castigat concursul Eurovision (în 1974) si au fost mereu o parte din mine’, a marturisit Henrik Ahlen, un suedez in varsta de 46 de ani venit special din Londra, unde traieste acum, pentru a fi unul dintre primii vizitatori ai muzeului, relateaza Agerpres.

Unul dintre cei patru membri ABBA, Bjorn Ulvaeus, s-a implicat mult in acest proiect. Reticent, la inceput, sa devina un obiect de muzeu, el s-a transformat in garantul acestei institutii.

‘Ma gandesc si sper ca restul membrilor grupului vor fi foarte multumiti ca m-am implicat, pentru ca un muzeu este ceva permanent, va exista in ghiduri’,a declarant acesta pentru agentia France Press.

Cei patru suedezi au marcat muzica anilor 70 cu melodiile lor antrenante,cu exhuberanta lor si cu clipurile lor.

Vizitatorii muzeului pot sa cante pe o scena care aminteste de Polar Studios, unde grupul a inregistrat mai multe albume, si sa intoneze una dintre ariile care a adus succesul grupului, “Mamma Mia” sau “Dancing Queen”.

Vizitatorii vor fi intampinati de un ecran de 360 de grade pe care va fi proiectat un documentar despre faimosul grup.

Muzeul care este inclus in Hall of Fame al muzicii suedeze, este rezultatul unui proiect conceput in urma cu noua ani, dar care nu a inceput sa prinda forma decat mult mai tarziu, pentru ca membrii trupei nu erau incantati de aceasta prima idee.

Muzeul spera sa atraga 250.000 de vizitatori în 2013. Pretul unui bilet de intrare este 23 de euro.

Trei din cei patru membri ai grupului au fost prezenti, luni seara, la ceremonia de deschidere organizata in exteriorul muzeului, situat pe insula Djurgaarden, un eveniment social care a reunit circa 700 persoane, inclusiv numerosi muzicieni suedezi