O echipa formata din chirurgi romani si danezi au realizat marti, pentru prima data in Romania, la spitalul “Sf. Maria” din Bucuresti o interventie complexa respectiv refacerea maxilarului unui barbat, in varsta de 27 de ani, cu ajutorul unei proteze adaptata la anatomia acestuia.

In urma cu patru ani, pacientul a fost diagnosticat cu o tumora benigna pe partea stanga a maxilarului medicii fiind nevoiti sa-i extirpe jumatate din mandibula.

La operaţia de marti, care a durat mai bine de şase ore, specialiştii în chirurgie maxilofacială au montat o proteză din titan, pentru refacerea articulaţiei temporo-mandibulare, şi totodată au prelevat grefă osoasă de la şoldul pacientului, pentru reconstrucţia osului în care, ulterior, să poata fi implantaţi dinţii lipsă.

“Proteza o ţine toată viaţa, iar peste două zile de la intervenţie va putea mânca normal”, a spus şeful Clinicii maxilofacială a Spitalului “Sf. Maria”, dr. Ion Nicolescu, declara Mediafax.

Iar doctoral danez Esben Aagard a precizat că riscurile intervenţiei sunt similare celor de la operaţia de proteză de şold. “Nu am avut probleme. Proteza este din titan, iar greutatea ei e ca a unei perechi de ochelari. E uşoară”.