Duminica, 15 iunie, poetul Mihai Eminescu va fi comemorat la Istambul printr-o slujba de pomenire la Biserica Sfanta Mucenita Paraschieva din cartierul Hasköy si printr-o serie de activitati cultural-artistice care se vor desfasura in trapeza lacasului de cult in prezenta familiilor romano-turce. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” din Istambul in parteneriat cu reprezentantii Comunitatii Ortodoxe Romane din Turcia.
Evenimentul cu dubla dimensiune, spirituala si culturala, va include recitaluri bilingve in limbile romana si turca din creatiile eminesciene sustinute de catre copiii din diaspora, o prezentare multimedia cuprinzand date biografice si opera lui Mihai Eminescu si un concert de muzica autentica romanesca in interpretarea vocala si instrumentala la cobza a rapsodului popular Ion Creteanu.

Rapsodul popular Ion Creteanu se numara printre putinii cobzari din Romania care canta numai folclor autentic de vatra. La Istanbul va interpreta vocal si instrumental cantece vechi romanesti care l-au inspirat pe Eminescu, repertoriul lui fiind alcatuit din doine si balade.

Evenimentul face parte din Programul “Romania: brandul cultural de tara” (Zile generice Eminescu, Blaga, Enescu, Brancusi, Eliade, Ionescu, Grigorescu, Cioran si altii) inclus in Strategia cadru pentru institutele culturale romanesti din strainatate pentru anul 2013, relateaza Agerpres.