Salariile foarte mici din sistemul de sănătate, dar şi condiţiile de lucru din spitalele vechi au determinat un număr impresionant de medici să plece din România. În ultimii 10 ani, 43 de mii de specialişti au cerut de la minister documentele pentru a emigra. Abia astăzi s-au făcut primii paşi pentru construirea a trei spitale regionale de urgenţă.

La Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova ar urma să înceapă contrucţia, la vară. Fiecare spital va avea o mie de paturi.

Planurile iniţiale ale Guvernului puneau pe hârtie 8 spitale regionale în România. Ne permitem deocamdată trei. Banca Europeană de Investiţii va da banii pentru studiile de fezabilitate, care ar trebui să fie gata anul viitor. Şi asta după lungi discuţii legate de locurile în care vor fi construite spitalele regionale. La Iaşi, de exemplu, autorităţile fac ping-pong cu proiectul unităţii sanitare pentru zona de nord-est a ţării.

200 de milioane de euro estimează Guvernul că va costa fiecare spital, cu tot cu aparatura medicală cu care vor fi dotate. 150 de milioane vor veni de la Comisia Europeană, iar 450 de milioane de la bugetul de stat, dar şi din alte surse.

Teoretic, construcţia spitalelor regionale ar trebui să înceapă imediat după finalizarea licitaţiilor pentru stabilirea constructorilor. Ministerul Sănătăţii speră ca toate documentele să fie gata la jumătatea anului viitor.

sursa: stiri.tvr.ro

foto: richhospitals.com