Micuta racheta europeana Vega va lansa in cadrul celui de-al doilea zbor spatial al sau, in noaptea de 3 spre 4 mai, de la Centrul spatial Kourou din Guyana franceza, doi sateliti de observare a Terrei, satelitul european Proba-V si cel vietnamez VNREDSat-1.

Cu o greutate de doar 160 de kilograme, Proba-V are misiunea de a cartografia zonele acoperite cu vegetatie si variatiile acestora la suprafata Globului, cu un ritm aproape zilnic. Acest satelit al Agentiei Spatiale Europene (ESA) este echipat cu o versiune redusa si imbunatatita a instrumentului “Végétation” care echipeaza satelitii din gama “Spot”.

Proba-V are la bord si alte instrumente care vor permite cercetarea spatiului din jurul sau, in cautarea particulelor de radiatie solara, in special cu ajutorul unui cip electronic, creat initial pentru acceleratorul de particule administrat de CERN (Organizatia europeana pentru cercetari nucleare).

Satelitul VNREDSat-1 a fost conceput de grupul Astrium pentru Academia de stiinta si tehnologie din Vietnam. El se inscrie in programul guvernului vietnamez de creare a unei infrastructuri spatiale care va permite tarilor lumii sa monitorizeze mai bine efectele incalzirii globale, sa prevada catastrofele naturale si sa ia masurile potrivite, dar si sa optimizeze gestionarea resurselor, relateaza Mediafax.