Marele Premiu al editiei cu numarul 41Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva este firma romaneasca MB Telecom.

Firma a impresionat cu inventia ” Roboscan 2M Aeria” – un sistem de scanara al avioanelor.

Invenţia permite radiografierea avioanelor, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau alte ameninţări aflate la bord ori ascunse în cavităţile tehnice ale aeronavelor. Sistemul este destinat serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene, relateaza AGERPRES.

Standul Romaniei a ocupat cel mai mare spatiu la eveniment, tara noastra fiind premiata si pentru alte inventii cum ar fi:

  • Firma Gnosis Kernel- remiul Presei Internaţionale pentru sistemul său de securizare a cardurilor cu bandă magnetică.
  • Gabriel Rizea şi colaboratorii – Premiului acordat de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia pentru produsul lor fitoterapeutic cu acţiune complexă în normalizarea nivelului de colesterol.
  • Aurel Enache – Premiul Asociaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie ‘Technopol Moscova’ pentru instalaţia de tratare a combustibilului în vederea creşterii puterii calorice.
  • Constantin Oprean şi colaboratorii – Premiului oferit de Parcurile Ştiinţei şi tehnologiei din Hong Kong pentru izolaţia de seră contra pierderilor prin conducţie termică terestră.
  • Liviu Daniel Ghiculescu – Premiul Universităţii Islamice Azad din Iran pentru echipamentul de prelucrare simultană a structurilor de microfante prin eletroeroziune asistată de ultrasunete.
  • Marian Crudu şi colaboratorii – Premiul Universităţii Mehr-e-Alborz din Iran pentru compoziţia şi procedeul de tanare a pieilor de bovine.

Anul acesta Premiul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) din România a avut doi câştigtori, si anume Nicolae Vasile şi colaboratorii pentru convectorul electric motor destinat încălzirii clădirilor si Corneliu Birtok-Băneasă pentru filtrul său de aer superaspirant.

725 de inventatori din 45 de ţări ale lumii au fost prezenti anul acesta la editia cu numarul 41 a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva.

Sursa: Agerpres