…România merge pe mâna MIG-urilor F 16 care au expirat pe la alții iar noi le luam de bune. Mai interesant este pentru ce avem noi nevoie de 9, 12 sau câte MIG-uri or fi ele???

MIG_F_16

Este cu adevărat aberant, o țară de nivelul nostru să aiba pretenția unei defensive aeriene, în condițiile în care noi nu avem pe unde circula pe 4 roți, adevărul este că pe cer nu există asfalt.

Iată și ceva mai multe informații de la realitatea.net:

“Am încheiat discuţiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmează ca în şedinţa de Guvern să supun aprobării proiectul de lege privind realizarea acestei achiziţii. Am obţinut toate avizele, şi de la CSAT, şi de la comisiile reunite de la Parlament şi memorandum-ul a fost aprobat. Astfel încât, până în 2017, când expiră resursa de zbor la MIG-uri, să aveam această capabilitate militară realizată. Ele vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu motoare noi, cu avionică nouă, cu sisteme electronice noi, cu armamentul cel mai modern şi de ultimă generaţie şi primele avioane vor fi livrate începând cu anul 2015. Este vorba despre 12 avioane. Iniţial era vorba de nouă, eu cred că şi la preţ la ce s-a estimat anul trecut, pentru nouă avioane, ne-am încadrat la preţ pentru 12”, a spus Mircea Duşa.

La începutul anului, scrie MEDIAFAX, ministrul Apărării a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz, declara, atunci, premierul Victor Ponta.

Tot atunci, Mircea Duşa spunea că doreşte ca în prima parte a acestui an să existe un obiectiv foarte clar legat de achiziţionarea avioanelor multirol, având în vedere că resursa de zbor pe care România o are cu avioanele MIG expiră în 2017.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.

La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale Corneliu Dobriţoiu a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de “realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.

Conform unui memorandum discutat, săptămâna trecută, în Guvern, cuantumul creditelor de angajament şi bugetare aferent achiziţionării de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.

sursa: realitatea.net