In perioada 16-20 mai, la Torino se va desfasura cea de-a XXVI a editie a celei mai importante manifestari culturale din Italia – Salonul International de Carte.

Salonul International de Carte (Salone Internazionale del Libro) este gazduit si anul acesta de complexul Lingotto Fiere din Torino. Editia de anul acesta a fost inaugurate in aceasta dimineata cu o “lectio magistralis” sustinuta de Mario Draghi, guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE). Chile este tara oaspete de onoare a editiei din acest an a Salonului de Carte din Torino, cu ocazia implinirii a 40 de ani de la moartea poetului si omului politic Pablo Neruda.

Tema acestei editii este “Creativitatea. Unde îndraznesc ideile” (La creativita. Dove osano le idee), dedicata importantei creativitatii, in toate formele sale, nu numai literare si artistice, dar si tehnologice si digitale.

Printre oaspetii anuntati, se numara artistul american de origine poloneza Daniel Libeskind, artistul italian Michelangelo Pistoletto, cunoscutul critic italian de artă Vittorio Sgarbi, designerul italian Giorgio Giugiaro, si scriitorul si jurnalistul italian Beppe Severgnini, editorialist al cotidianului milanez Corriere della Sera.

Salonul Internaţional de Carte a fost fondat in 1988 la Torino si de atunci se desfasoara in fiecare an, in luna mai, la centrul de congrese Lingotto Fiere din capitala regiunii Piemont. Aici este spatial unde numeroase edituri din Italia si din strainatate isi vor expune ultimele volume publicate si unde vor fi organizate, timp de cinci zile, multe conferinte, spectacole, prezentari de carti si initiative didactice.

Salonul de Carte din Torino (al doilea ca importanta din Europa, dupa Buchmesse de la Frankfurt) este vizitat in fiecare an de sute de mii de cititori. Ca numar de vizitatori, se plaseaza pe primul loc in Europa, cu peste 300.000 de participanti la ultima editie, cea din 2012, cand au fost organizate peste 7.000 de intalniri profesionale, la care au participat peste 1.400 de edituri din 30 de tari ale lumii.

Romania, tara oaspete de onoare la editia din 2012/ va fi prezenta si in acest an la Salon. Pentru al cincilea an consecutiv, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman (ICR), organizeaza participarea Romaniei la cea mai importanta manifestare de profil din Italia cu un stand national, cu tema “LIBROmania al Salone di Torino”.

ICR doreste stimularea interesului specialistilor, editorilor si traducatorilor pentru literature romana, relateaza Agerpres.

Pe parcursul celor cinci zile, atat la Standul Romaniei, cat si in alte sali din cadrul Salonului, vor  fi organizate manifestari care au scopul de a promova relatiile bilaterale in domeniile literaturii, ale traducerilor si ale politicilor editoriale.