Cati dintre voi nu au pastrat o papusa preferata a copilariei care, din pacate, azi nu se mai afla intr-o stare tocmai buna?  Sau de cate ori ati auzit un copil spunandu-le jucariilor ca le va duce la doctor?

Ei bine, la initiativa Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, acum acest lucru este posibil. In capitala, mai exact in sediul DGASMB din strada Foişorului nr. 56 – 58, s-a deschis “Spitalul de jucarii”. Intr-o incapere care altadata era sala de sedinte a personalului directiei acum doctotul Valentin Dinu trateaza “pacientii colorati”. Cele mai frecvente “interventii” pe care le suporta acestia sunt “cusutul, curatarea si dezinfectarea”.

“Eu sunt doctorul de jucarii. Ocupaţia mea este sa sortez jucariile pe categorii si sa fac operatiunile de curatare si dezinfectare. Am invatat sa repar jucarii inca de mic si pot sa spun ca este foarte usor, daca iti place. Este vorba de placerea de a sta langa jucarii si de a le aranja. Nu se repară foarte greu, majoritatea sunt plusuri care se curata foarte usor prin simpla spalare. Pe cele electronice, care nu se mai pot folosi si sunt in stare proasta, le trimitem spre operatorii de salubritate pentru reciclare”, a declarant pentru Agerpres Valentin Dinu,

Acest proiect este initiativa Primariei Capitalei prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.
“Proiectul a inceput la sfarsitul lunii martie si speram sa nu se termine niciodata. Ideea a aparut ca urmare a necesitatii de a colecta jucariile stricate si folosite, uzate moral. El implica un cost zero, pentru ca am folosit pentru “spitalul de jucarii” spatiile noastre, existente în cladire. Avem multe centre de educatie si îngrijire timpurie, unde jucariile se strica foarte repede si ne-am trezit cu saci de jucarii stricate. Nu avem voie sa le aruncam, pentru ca sunt obiecte de inventar, asa ca ne-am gandit sa le reparam. Am cautat centre de reparat jucarii si nu am gasit. De aici a pornit ideea, hai să facem centrul nostru”, a explicat, pentru Agerpres, Iuliana Ghita, coordonatorul programului “Spitalul de jucarii”.

Aceasta initiativa s-a nascut din dorinta acestor oameni de a le oferi jucarii si celor ce nu au posibilitatea de a cumpara unele noi. Jucariile sunt reconditionate de angajatii directiei si de beneficiarii centrelor acestora. Directia are in evidenta 4.000 de copii, iar jucariile reparate ajung la acestia.

Statisticile arata ca, in lume, peste 1.000 de tone de jucarii stricate ajung la gropile de gunoi in loc sa fie reciclate.