Dunarea este singurul fluviu care curge de la Vest la Est?

dunarea

Curgand prin nu mai putin de 10 tari si avand afluenti care provin din alte spate tari europene, Dunarea este al doilea fluviu, ca lungime din Europa. Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad sunt cele patru capitale care sunt strabatute de fluviul Dunarea.

De asemenea, este singurul fluviu care curge de la Vest catre Est avand o lungime de  de 2.860 kilometri si un bazin hidrografic ce acopera peste 800.000 de kilometri patrati.

Debitul fluviului creste pe masura ce acesta se apropie de locul de varsare din extremul sau estic, in Marea Neagra, de exemplu la Passau in Germania are un debit mediu de doar 1.470 de metri cubi pe secunda, 1.920 la Viena, 2.350 de metri cubi pe secunda la Budapesta pentru ca la Portile de Fier debitul fluviului sa ajunga la 5.300 de metri cubi pe secunda.

La varsarea in mare, debitul sau este de aproximativ 6.500 de metri cubi pe secunda.localitati pe care le traverseaza Dunarea albastra in drumul sau de la vest la est se numara Regensburg si Passau in Germania; Linz si Viena in Austria, Bratislava in Slovacia, Visegrad, Budapesta si Baja in Ungaria; Vukovar in Croatia; Novi Sad si Belgrad in Serbia; Drobeta-Turnu Severin, Turnu Magurele, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati si Tulcea in Romania.

Localitatile pe care le traverseaza Dunarea albastra in drumul sau de la vest la est se numara Regensburg si Passau in Germania; Linz si Viena in Austria, Bratislava in Slovacia, Visegrad, Budapesta si Baja in Ungaria; Vukovar in Croatia; Novi Sad si Belgrad in Serbia; Drobeta-Turnu Severin, Turnu Magurele, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati si Tulcea in Romania.

foto:danubecc.org