Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că instituţia pe care o conduce îşi propune ca în 2018 să organizeze Turul Ciclist al României prin care se vor uni regiunile ţării în anul Centenarului, iar competiţia să fie transmisă de postul de televiziune Eurosport, după modelul Turului Franţei.

„Turul Ciclist al României este un proiect extraordinar la care ţin foarte mult, pentru că va îmbina sportul şi cultura în anul Centenarului. Va avea loc în luna septembrie şi am discutat deja cu cei de la televiziunea Eurosport pentru transmiterea în direct a celor 5 zile de competiţie. Sunt 100 de ani de la Marea Unire şi încercăm prin Turul Ciclist să unim regiunile României. Îmi doresc de asemenea ca la fiecare finiş al cicliştilor să organizăm şi un eveniment cultural. Vrem să implicăm Ministerul de Interne, administraţia locală, pentru că bugetul este unul foarte mare, la fel şi Ministerul Culturii, pentru că vorbim şi de evenimente culturale”, a spus Dunca.

Ministrul a menţionat că vrea să semneze contractul cu Eurosport cât mai repede, pentru a “bloca” acele date din programul postului de televiziune continental. “Vreau ca Turul Ciclist al României, acest proiect pe care îl vom avea anul viitor, să nu fie organizat doar în 2018… Vreau să devină o tradiţie indiferent de cine va fi ministrul Tineretului şi Sportului. Pentru că aşa vom avea o promovare a ţării de mai multe ore pe Eurosport. Se va vorbi despre regiunile României, despre istoria noastră, vor fi prezentate imagini panoramice asemănătoare cu cele din Turul Franţei. Vreau să blocăm acele date, să semnăm contractul cu Eurosport, lucru care probabil se va întâmpla într-o săptămână sau două”, a adăugat Dunca.

Conform proiectului MTS, Turul Ciclist al României 2018, care va avea loc în perioada 18-23 septembrie, se va desfăşura după următorul traseu:

Ziua 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu
Ziua 2: Sibiu – Făgăraş – Râşnov
Ziua 3: Braşov – Târgu Secuiesc – Mărăşeşti – Focşani
Ziua 4: Buzău – Ploieşti – Târgovişte
Ziua 5 – circuit Bucureşti.

Turul Ciclist al României, competiţie înfiinţată în 1934, a fost organizat ultima oară în anul 2013, când a avut loc ce-a de-a 50-a ediţie.