Ziua Internationala a monumentelor si siturilor se sarbatoreste anual pe 18 aprilie din initiativa ICOMOS – Comitetul International al Monumentelor si Siturilor. Propunerea pentru acest eveniment a fost facuta de catre ICOMOS pe 18 aprilie 1982, urmand a fi aprobata la Conferinta Generala UNESCO din 1983.

Scopul acestei sarbatori este acela de a constientiza populatia atat de valoarea si diversitatea patrimoniului la nivel national si mondial, cat si pentru a incuraja protectia si conservarea sa.

Fiecare an aduce in prim plan o tema diferita.  Pentru 2013, ICOMOS a ales ca tema “Patrimoniul si educatia” si a recomandat organizarea in scoli, universitati, biblioteci si academii a mai multor tipuri de activitati: conferinte, prezentari, seminarii, mese rotunde, vizite, etc, pentru a spori gradul de constientizare a acestui tip special de proprietate. Tema se referă la toate tipurile de patrimoniu, care, in contextul diversitatii culturale mondiale, sunt legate de educatie.

Multe dintre cladiri, grupuri de cladiri sau situri sunt recunoscute ca avand nu numai valoare sociala sau institutionala, ci si istorica sau artistica, si au devenit o parte semnificativa a patrimoniului cultural. Educatia reprezinta si principala cale de transmitere a credintei si valorilor, precum si principalul mod de transferare a cunostintelor, aptitudinilor si obiceiurilor de la o generatie la alta.

In prezent, Lista Patrimoniului Mondial include 962 de proprietati. Acestea cuprind 745 proprietati culturale, 188 naturale si 29 mixte, din 157 de state. Din septembrie 2012, Conventia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural a fost ratificata de 190 de state printer care si Romania.

Multe proprietati de patrimoniu legate de educatie au obtinut recunoasterea internationala si se regasesc pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, precum cladirile Bauhaus din Weimar si Dessau (Germania), Universitatea si incinta istorica din Alcala de Henares (Spania), campusurile universitare din Caracas (Venezuela) si Mexic