In fiecare an, pe 21 mai, se aniverseaza Ziua mondiala pentru diversitate culturala, dialog si dezvoltare.
Tema pentru acest an este: ‘Fa un gest pentru diversitate si incluziune’. Campania incurajeaza persoanele si organizatiile din intreaga lume sa ia masuri concrete pentru favorizarea diversitatii, cu scopul de a sensibiliza la nivel mondial asupra importanţei dialogului intercultural si pentru a construi o comunitate mondiala angajata in sustinerea diversitatii cu gesturi in viata reala din fiecare zi.

Ziua de 21 a fost proclamata drept Ziua mondiala pentru diversitate culturala, dialog si dezvoltare, la 20 decembrie 2002 de catre Adunarea Generala a ONU.
Aceasta zi a fost creata din nevoia de a intari potentialul cultural ca modalitate de atingere a prosperitatii, dezvoltarii durabile si coabitarii pasnice globale. Ea este marcata printr-o serie de reuniuni, mese rotunde si seminarii la care participa specialisti din domeniul academic, al stiintelor politice, istoriei religiilor, filosofiei, precum si istorici, antropologi, reprezentanti guvernamentali sau ai organizatiilor neguvernamentale.

Atat dialogul intercultural, cat si dezvoltarea culturala trebuie sa faca parte din strategiile nationale de dezvoltare, fiind, totodata, unele dintre preocuparile de baza ale Organizatiei Natiunilor Unite, relateaza Agerpres.